Oravalan Oy – yritystoimintaa jo yli vuosisata

Oravalan Oy toiminta alkoi jo 1900-luvun alussa. Tuolloin Tapani Mäkisen isä ajoi puita hevosella metsästä ja toimitti halkoja esimerkiksi kunnan kiinteistöille. 1970-luvulla Tapani Mäkinen täytti 16 vuotta ja aloitti työt traktorilla.

Vähitellen työmäärä lisääntyi, ja 1980-luvun loppupuolella mukaan tuli ensimmäinen kuorma-auto. Tapani hoiti halonajon ohella Hirvensalmen jätehuoltokuljetukset ja talvisin tielaitoksen auraukset. Hän valmisti itse ensimmäisen vaihtolavan koneiden kuljetusta varten.

Kalusto kasvoi ajan saatossa, ja ensimmäinen puoliperävaunulavetti hankittiin Siimetiltä 1990-luvun taitteessa. Lama toi omat haasteensa, mutta töitä riitti kahdelle miehelle. Tapani siirteli koneita, ja palkattu kuljettaja hoiti jäteajon. Kilpailutus vei kuitenkin jäteajot 1990-luvun lopulla, ja toisesta autosta luovuttiin. Vuonna 1998 lavetti vaihdettiin suurempaan ja keskityttiin enemmän erikoiskuljetuksiin.

Vuoden 2008 alusta lähtien toimintaa on pyörittänyt Tapanin poika Eero Mäkinen. Nuori into ja uudet ideat yhdistyvät vuosien kokemukseen, minkä ansiosta voimme tarjota tehokasta ja joustavaa lavetti- ja kuljetuspalvelua.

Miksi Oravalan?

Moni on kysynyt, mistä nimi Oravalan tulee. Joku arveli, että yrittäjän sukunimi on Oravala tai Orava. Ihan hatusta temmattu nimi ei kuitenkaan ole. Oravalan Oy:n toiminta juontaa juurensa maatalouteen. Kuten moni tietää, on kautta aikojen maatiloilla ollut nimi. Meidän kotitilan nimi on siis Oravala.

Nimen tilalle on antanut Orava-niminen suku, joka sotien jälkeen osti tilan Hirvensalmen Pöyryn-kylästä. Sittemmin 1960-luvulla Eeron pappa, Eino Mäkinen, osti tilan Oravilta. Tilalla oli maitokarjaa vielä 1980-luvun taitteessa, kun Tapani ja Hillevi ottivat tilan haltuunsa. Pienmaatalous kuihtui 1990-luvun loppuun mennessä, ja lehmistä luovuttiin vuonna 2005.

Kun yritystoiminnot siirtyivät vaikeuksien jälkeen Eeron hallintaan vuonna 2008, hän keksi nimen Oravalan Tmi. Räjähdemyynnin aloittamisen myötä liikevaihto kasvoi niin, että Eero päätti muuttaa toiminimen Osakeyhtiöksi vuonna 2013. Näin syntyi Oravalan Osakeyhtiö ja aputoiminimeksi Oravalan Kuljetus.

Muutoksen tuulet

Keväällä 2017 tomintamme alkoi kääntyä laskuun räjähdysainemyynnin osalta Kiinanmarkkinoiden hiipumisen takia. Toimintoja supistettiin, mutta kulurakenne oli liian raskas. Kesällä 2018 Eerolla todettiin terveydellinen ongelma joka on este kuorma-autonkuljettajan työlle. Tämän johdosta kalusto myytiin ja räjähdysaineiden myynti ja kuljetuspalvelut lopetettiin.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, otamme yhteyttä!